Sivut

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Näin se käy - spinning-tunnin suunnittelu meinaan!

Jokainen ohjaaja suunnittelee tuntinsa omalla tavallaan, mutta näin se käy meikäläiseltä.

Ensimmäisenä päätän biisit, joita jauhetaan seuraavat kaksi kuukautta. Tällä kertaa olisi tehnyt mieli lätkäistä Armin van Buurenin uusin levy soittimeen ja polkea sen tahdissa koko 45 minuuttia. Kuusituntisten keikkojen jälkeen ei ilmeisesti kannata alkaa väsäilemään uusia jumppaohjelmia ihan heti…

Tämä vai tuo, vai olisko tää sittenki parempi?! Oho, 45min saisi kestää, nyt kestona 1h53min... (c) Mona Skarp
Musiikki on tärkeimmässä osassa tuntia, ainakin spinningissä. Oma tuntini on räväkkä intervallitreeni, joten musiikin on oltava energistä ja voimakasta jotta se potkii eteenpäin. Yleensä tuntini koostuvatkin konemusiikista ja raskaammasta rokista, maustettuna jollain hömppäbiiseillä.

Kun biisit on päätetty (lopulta iskee aina valinnanvaikeus - liian paljon hyvää musiikkia!), täytyy ohjelma jaotella osiin. Leidin spinning-tunti koostuu kolmesta treeniosiosta, joiden välissä palautellaan. Itse olen pitänyt kiinni kaavasta: yhdessä osassa kaksi treenibiisiä, kahdessa osassa kolme. Lisäksi on tietysti lämmittely, jäähdyttely ja venyttely.


Muutama versio mistä valita. "Tässä on paras alku. Mut tässä on hauskimmat sanat! Mut tää taas on sopivan pituinen..." (c) Mona Skarp

Kun ohjelma on osissa, täytyy päättää ne erilaiset kidutuskeinot. Otetaanko tähän ohjelmaan jäädytykset, jumpsit vai kiihdytykset? Perus hölkät, tasamaat ja mäet löytyvät jokaisesta ohjelmasta. Jäädytykset on meitsin ehdoton lemppari ja sen onkin varmasti monet huomanneet ;) Tähän ohjelmaan päätin kokeilla Nike Blastista mieleen jäänyttä juttua. Nikessä poljimme yhdellä tunnilla 12 minuutin mäen seisaallaan. Kuulosti hullulta, kun ohjaaja kertoi mitä tapahtuu! Ajattelin mielessäni että "ei tule kesää..." Kuinkas kävikään? Parin ensimmäisen minuutin jälkeen syke ei enää noussut, vaan tasoittui. Jalat tottuivat nopeasti rasitukseen, eikä koko setti tuntunut yhtään niin pahalta. 12 minuuttia meni nopeasti ja euforinen fiilis saapui luokseni, vähän niin kuin juoksulenkillä käy! Tätä testaamme siis nyt uudessa ohjelmassani! ...toki vain kuuden minuutin biisillä, näin aluksi ;) 

Nike Blast 2014, day 1! Viisi tuntia spinningiä takana. (c) Mona Skarp

Spinningiä epäillään usein tylsäksi treenimuodoksi, mutta täytyy kyllä olla eri mieltä! "Siinähän vaan poljetaan sitä pyörää?" Niin poljetaankin, mutta poljetaanko ylhäällä vai alhaalla? Edessä vai takana? Otteella yksi, kaksi vai kolme? Jäädytelläänkö? Kiihdytelläänkö? Tehdäänkö jumpseja? Tehdäänkö painonsiirtoja? Poljetaanko isoilla vai vähän pienemmillä vastuksilla? Ei niin tylsää sittenkään! Ja tunnin suunnitteluunkin saa aikaa kulumaan, jos haluaa.

Valmis ohjelma muokkaantuu lopulliseksi versioksi yleensä parin ensimmäisen tunnin aikana, kun huomaa mahdolliset puutteet. Spinning on mielestäni selkeästi hauskin ja toisaalta myös haastavin tunti suunnitella! Pienillä muutoksilla kun saa niin paljon aikaan.

Vihdoinkin valmis! (c) Mona Skarp

Lauantain spindessä uusi ohjelma 8.3. alkaen, tervetuloa!


-Mona


2 kommenttia:

  1. Kuinka paljon teidän spinningpyörät muuten kestää painoa? :D pelkään aina että ne kaatuu sivulle kun tuntuvat heiveröiselle ja painoa on paljon!

    VastaaPoista
  2. Kyllähän ne kestää! Tarkkoja painorajoja en osaa sanoa, mutta kyllähän niillä isot miehetkin polkemaan pystyvät =) Pyörät ovat materiaaleiltaan terästä ja valurautaa, että kyllä ne kasassa pysyvät.

    VastaaPoista