Sivut

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Ystävämme palautusjuoma

Personal Trainerin työssä lähes päivittäin törmään kysymykseen: 

Onko palautumisjuomista mitään hyötyä?
Kyllä niistä on hyötyä kenelle tahansa liikkujalle, ja niitä voi ehdottomasti käyttää tukemaan harjoittelua tavoitteesta riippumatta. Palautusjuoma vähentää selkeästi harjoituksesta aiheutuvaa seuraavien päivien lihasarkuutta ja nopeuttaa lihasten kehittymistä. Monesti ajatellaan, että kun harjoituksen jälkeen ollaan kokonaan syömättä, palavat kalorit tavallista tehokkaammin, ja mm. kiinteytyminen on tehokkaampaa. Jos toimit näin, teet kehollesi ja kunnon kehittymiselle suuren karhunpalveluksen!

Miksi sitten tavallinen ruokailu harjoittelun jälkeen ei palauta lihaksia yhtä hyvin?
Harjoittelun jälkeen kehossa vallitsee voimakas kudoksia purkava tila, lihaksiin on tullut mikroskooppisen pieniä vaurioita, eli toisin sanoen harjoittelu on tilapäisesti ”heikentänyt” kuntoasi. Tässä tilassa lihakset suorastaan huutavat energiaa! Jotta tämä tila saataisiin käännettyä kudoksia rakentavaksi tilaksi, on meidän annettava keholle ravintoa pikaisesti. Tavallinen ruoka ei kuitenkaan imeydy kovin nopeasti lihasten käyttöön, ja heti harjoittelun jälkeen veri on enimmäkseen harjoitelluissa lihaksissa, joten tuhti ruokailu suoraan harjoittelun päätteeksi saattaa aiheuttaa vatsanpuruja.

Miten käytän palautumisjuomaa oikeaoppisesti?
Ota proteiinia ja hiilihydraattia sisältävä palautusjuoma harjoituksen päätteeksi heti, ennen suihkuun menoa. Jos haluat tehostaa treenin viimeisiä liikkeitä, voit alkaa nauttimaan palautusjuomaa jo treenin loppupään aikana. Kun palautusjuoma otetaan heti treenin jälkeen, pääsee lihasten korjautumisprosessi käyntiin heti, eikä lihas ehdi järsiä ravinnoksi itseään, eikä lihaksia hajottava tila pääse jylläämään elimistössä liian pitkään. Palautusjuomat on tehty nopeasti imeytyviksi, ja juomassa olevat hiilihydraatit ja proteiinit pääsevät nopeasti rakentamaan ja vahvistamaan kudoksia. 

Korvaako palautusjuoma ruokailun?
Ei korvaa. Nopean imeytymisen takia palautusjuoma ei pidä nälkää poissa kovin pitkään, ja muutenkaan oikeaa ruokailua ei saa missään nimessä jättää väliin palautumisjuoman varjolla, vaan kunnon ateria on syötävä treenien päätteeksi myöhemmin kotosalla. Puolitoista tuntia harjoituksen jälkeen kehossasi vallitsee ”anabolinen ikkuna”, mikä tarkoittaa sitä, että tänä aikana syömäsi ravinto otetaan erittäin tehokkaasti lihasten rakennusaineeksi. Syö siis kunnon ateria palautusjuoman lisäksi puolentoista tunnin sisällä harjoituksen loppumisesta. Pidä huoli, että ateria sisältää hyviä hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja. Näin takaat, että lihaksilla on tarvittava energiamäärä ja ravintoaineet kehittymistä varten. Älä nipistele harjoituksen jälkeisissä ruokailuissa, muuten joudut nipistelemään myös treenituloksissa. Pelkällä salaatilla ei siis pitkälle pötkitä!

Onko väliä käytänkö jauhetta vai valmisjuomaa?
Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä. On kuitenkin tärkeää, että juoma sisältää sekä hiilihydraattia, että proteiinia. Näiden suhteissa on eroja merkkien välillä, ja tavoitteestasi riippuu, että mikä on parhain juuri sinulle; Jos olet päivittäin liikkuva sporttimimmi ja teet kovia treenejä, saa hiilihydraattia olla hieman enemmän. Jos tavoitteenasi on kiristellä kiloja pois kesää kohti, valitse palautusjuoma vähemmillä hiilareilla. Ja nykyään palautumisjuomaa ei tarvitse nieleksiä irvistellen; Erilaisia makuja on tarjolla lukematon määrä, ja niistä löydät varmasti mieluisan!

Jos teet palautusjuomasekoituksen pelkästä proteiinijauheesta, ota kaveriksi banaanin hiilihydraatit lihaksia palauttamaan, sillä banaani on nopeasti imeytyvä energiantuoja! Timmimpää olomuotoa tavoitteleva treenaaja voi käyttää proteiinijauheesta tehtyä drinkkiä myös perusvälipalana. Jos haluat sen pitävän nälkää pidempään, sekoita jauhe maitoon.

Kehittävää viikkoa kaikille!
-Arita 


P.S. Kauppojen hyllystä löydät myös Protein Pudding –jauheita, joista maitoon sekoittamalla saat tehtyä vanukasta herkkunälkään. Nam! =P

DietMix sopii kiloja karistelevan palkkariksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti