Sivut

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Kenkien evoluutio

Kengät. Ja naiset. Siinäpä yhdistelmä.

Siinä missä oma puoliskoni on hiihdellyt yksillä sisäkengillä viimeiset 15 vuotta, on minulla ollut lukematon määrä erilaisia, eri kokoisia, eri värisiä ja eri mallisia jalkineita. Ja nyt puhutaan vain sisäkengistä. Tai siis sisäliikuntakengistä. Tai siis sisäjumppaliikuntakengistä.

Viime vuosituhannen puolella syntyneet muistavat varmasti kyltit, joissa ohjeistettiin pitämään kenkiä, joissa on vaalea pohja. Ettei vaan tule naarmuja parkettilattiaan. 80-luvulla kengät näyttivät kutakuinkin tältä:

Kuva lainattu täältä

No joo, kuvan kengästä kyllä tulee enemmän mieleen 70-luku ja Björn Borg, mutta Internet ei parempaa kuvaa minulle löytynyt kuvahaulla "vanhat sisäpelikengät" (ehkä hyväkin niin). Sillä niillähän sitä silloin jumpattiin, sisäpelikengillä nimittäin.

Tuohon maailman aikaa olen itse viilettänyt pitkin tanssisalin lattiaa jalassani tietysti nämä tossut:

Kuva lainattu täältä

Jazz-tossuissa piti olla joustava pohja, ja tietysti ne olivat nahkaa. Ja kaikilla oli tismalleen samanlaiset jalkineet, koska se oli ainoa malli, jota Piruetti siihen aikaa myi. Täytyy kyllä sanoa, että edelleen ne kelpuutaisin jalkaani, jos ne vaan jostain löytäisin...

Ensimmäiset varsinaiset jumppatossuni taisi olla isosiskon vanhat. Harmikseni niistä ei ole kuvaa. 2000-luvun alussa hittisanat olivat "vaimennus" ja "tuki". Siksipä kengät vaikuttivat enemmän tiiliskiviltä kuin kengiltä:

Kuva lainattu täältä
Näillä telaketjuilla ei varmasti tullut rasitusvaivoja mihinkään. Mutta eipä näissä tallustimissa jalkapohjan lihakset juurikaan päässet kehittymään.

Tiiliskivitrendi on jatkunut yllättän pitkään, aina viime vuosiin saakka. Minulta löytyy noita kaapista vielä useatkin. Pikkuhiljaa on ollut nähtävissä pohjan kevenemistä ja varrettomuutta. Itse olen tällä hetkellä ihastunut tähän malliin:

Kuva lainattu täältä

Kevennetty mallisto ei todellakaan ole tullut vielä tiensä päähän. "Paljasjalkajuoksu" on jo nyt hitti, kohta varmaan jumppaillaankin luolamieshengessä? Näitä on jo kaupat pullollaan:

Kuva lainattu täältä
Tiedä sitten kuinka noilla talvella tarkenee. Ulkona, siis.

Ja onneksi meidät tanssijatkin on nykytrendissä huomioitu:

Kuva lainattu täältä

Yksi suuntaus on myös käyttää jumppakenkinä hyvin tavallisen näköisiä lenkkareita, kunhan niissä on "katu-uskottavuutta". Vai mitäs näitä sanotte:
Kuva lainattu täältä

Muoti tulee ja menee. Pääasia, että kengät on hyvät jalassa

Värikästä syksyn jatkoa!!

Hilirimpsis,
Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti