Sivut

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Luomisen tuskaa(ko)

Uusien ohjelmien tekeminen tai opetteleminen on jumppaohjaajan arkea. Itse suunniteltavia tunteja, joita minulla on Muokkaus, Pilates&Venyttely sekä IisiDance, vaihdetaan noin seitsemän viikon välein. Lisenssiohjelmat taas vaihdetaan yleensä kolmen kuukauden sykleissä. Näitä itselläni on ohjelmistossa BodyBalance sekä Bailamama. Muistettavaa riittää! Tämä ohjaamistyö on siis aivoillekin mukavaa jumppaa.

Miten uusi ohjelma sitten syntyy? Se voi syntyä vaikkapa musiikista. Varsinkin tanssitunneille hyvää biisiä fiilistelemällä voi saada vaikka koko sarjan aikaiseksi! Myös netin ihmeellisestä maailmasta saa hyviä ideoita, jos omat loppuvat kesken. Toisten tunneilla käyminen sekä erilaiset ideapäivät (kuten lähestyvä Nike Convention) antavat myös paljon uusia ajatuksia.

Hyvä musiikki voi lennättää ihan uusiin sfääreihin =) (c) Liikuntakeskus Leidi

Uusi ohjelma voi syntyä myös vaikkapa välineestä tai teemasta. Esimerkiksi Pilates&Venyttely-tunnilla teetän juuri nyt pallo-ohjelmaa. Muokkaustunnilla otan tietyt lihakset ja liikkeet aina ohjelmaan mukaan, mutta punaisena lankana voi olla vaikkapa yhdistelmäliikkeet tai tasapaino. (Päivän treenivinkki: Kristan johdolla pääsee perjantain TeemaMuokkauksessa treenaamaan juurikin tasapainoa!) Alan lehdistä ja kirjallisuudesta saa myös hyviä vinkkejä.

Mitähän näillä painoilla voisi keksiä (c) Petra Kurikka
Ideoita ajatellen saa olla koko ajan valppaana. Joskus ohjelmat syntyvät ihan hetkessä, joskus ne taas vievät enemmän aikaa. Voi sitäkin Muokkausta, joka syntyi sujuvasti ja sukkelaan, mutta yksi kyykkybiisi tuotti vaikeuksia, ja siinä sitten jumitin. Hyvää ja sopivan tempoista kappaletta kun ei millään mukamas tahtonut löytyä. No, ainahan ne onneksi löytyy. Ennemmin tai myöhemmin.

Helpotusta tähän välillä iskevään luomisen tuskaan tuovat valmiit konseptitunnit. DVD pyörimään, ohjeet käteen, musiikkia kuuntelemaan ja opettelemaan. Pidän mielelläni myös näitä valmisohjelmia. En kuitenkaan haluaisi ohjata vain niitä. Kaikkea sopivassa suhteessa sekaisin.

Konseptitunneista vaihtelua (c) Liikuntakeskus Leidi

Me ohjaajat teemme siis kovasti töitä tuntien eteen. Haluamme, että tunnit ovat laadukkaita, turvallisia sekä tehokkaita hauskuutta ja hyvää fiilistä unohtamatta. Vaikka uudet ohjelmat ovat työn (ja välillä sen tuskankin) takana, se on ollut sen arvoista kun tunti menee hyvin, saa itsestään ja asiakkaista kunnolla irti ja salista lähtee tyytyväisiä ja iloisia kasvoja.

Iloisia ja vauhdikkaita alkuvuoden treenejä, 

Petra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti