Sivut

perjantai 5. joulukuuta 2014

Ei (vieläkään) vauvaa -siispä jumpalle

Terveisiä teille kaikille ihanille Leideille äitiyslomalta! Täällä sitä vielä mennään "yhtenä kappaleena", vaikka nyt voi jo sanoa (melko) varmasti, että alkaa olla ne viimeiset päivät käsillä. Joka viikko tähän asti olen päässyt Leidiin jumppailemaan, ja joka viikko miettinyt olikohan tämä nyt se viimeinen toistaiseksi =)

Ajattelin kertoa teille hieman omia kokemuksiani raskauden ajan liikunnasta. Sitä kuitenkin vastaanotosta ja ohjaajilta paljon kysellään. Useasti kysymykset koskevat sitä, mitä kaikkea voi tehdä raskauden aikana. Millaisille jumpille voi osallistua? Voiko käydä salilla? Pitäisikö liikunta lopettaa jossain vaiheessa?

Oman kokemukseni perusteella voin ehdottomasti suositella liikkumista koko raskauden ajan. Toki omaa kehoa pitää kuunnella, ja sen mukaan toimia. Itse olen huomannut, että oma kroppa kyllä kertoo, jos jotain ei kannata tehdä. Oma raskauteni on sujunut todella "helposti", ja ymmärrän, että liikkuminen voi välillä olla viimeinen asia mielessä jos olotila ei ole hyvä. Ja joskus liikkuminen on vaan jätettävä riskien vuoksi pois.

Mitään rajoituksia ei liikunnan suhteen neuvolasta ole tullut. Enemmänkin siellä on koko ajan kannustettu jatkamaan liikuntaa. Tosin loukkaantumisille riskit lajit, kuten harrastamani ratsastus, oli sellainen, jota ei ihan loppuun saakka kannustettu tekemään. Joskus olen kuullut puhuttavan tietyistä sykerajoista, mutta niistäkään minulle ei ole mainittu. Luulen, että tässäkin suhteessa oma olo jo kertoo jos mennään liian lujaa.

Oma raskauteni on sujunut todella mukavasti. Olen pystynyt liikkumaan koko ajan, melko pitkälle aivan samaan tahtiin kuin ennen raskautta. Ensimmäisinä kuukausina pahoinvointi hieman haittasi menoa, mutta pystyin kuitenkin omat tuntini ohjaamaan, tämän lisäksi kävin pari kertaa viikossa tanssitunneilla sekä ratsastamassa. Pahoinvointini vaati kyllä syömistä AIVAN koko ajan (juuri ennen tunnin ohjaamista vetelin suolakeksejä ja join pillimehua keittiön kätköissä) mutta liikkeelle päästyäni huomasin sen vain helpottavan oloa.

Tanssitunnit ja ratsastus jäivät kuvioista pois kesällä. Tanssitunnit jäivät kesätauolle, ja ratsastuksen jätin raskauden puolivälissä pois ihan turvallisuussyistä. Muutamaa viikkoa ennen äitiyslomille jäämistä jätin osan omista ohjaustunneistani pois, koska ison mahan kanssa tuntien ohjaaminen kävi fyysisesti mahdottomaksi. BodyBalance ei ole ehkä mitä sulokkainta möhömahaisen ohjaajan kera, joka ei taivu enää puoliinkaan asennoista =)

Tällaisella möhöllä jäätiin äitiyslomille. Nyt se alkaa olla, no, hieman suurempi =)

Äitiyslomalla olen liikkunut säännöllisesti. Olen jumpannut, lenkkeillyt, joogannut ja venytellyt. Leidin tunneista näin viimeisillä viikoilla (juurikin lähti käyntiin viikko 42) olen kokenut parhaimmiksi Bailamaman sekä venyttelyn. Vaikka Leidin Bailamama -tunti on se kaikille sopiva Women (eikä raskaana oleville suunnattu 9Months), voin kokemuksesta kertoa, että tunti sopii todella hyvin ihan raskauden loppuun saakka!

Sanoisin siis, että liikkukaa pallomahat omien fiiliksien mukaan! Olkaa armollisia itsellenne, ja kuunnelkaa omaa kehoa. Kaikille tunneille, jotka vaan hyvältä tuntuvat, voi osallistua. Kysykää ohjaajilta apuja ja vaihtoehtoja liikkeisiin, jotka eivät enää tunnu hyvältä. Jossain vaiheessa kun päinmaakuulla ei vain voi enää olla, vatsalihasten rutistelu ei tunnu hyvältä tai hyppiminen ei innosta. Kuntosalikin on mitä parhain vaihtoehto, vaikka siellä en ole itse paljoja raskaana treenaillutkaan. Leidin huippuhyvät Personal Trainerit tekevät teille juuri sopivia ohjelmia, heidän palveluitaan kannattaa ehdottomasti raskaana käyttää! Välillä voi jäädä sohvalle makoilemaan ja ottaa suklaat mukaan ;) Raskautta ei kuitenkaan kannata pitää esteenä liikunalle tai tekosyynä liikkumattomuudelle. Olotila on paljon parempi ja vähemmän turpea, kun liikkuu. Ehkä sitä palautuukin raskauden jälkeen paremmin, se jää itselläkin nähtäväksi. Siihen voidaan palata myöhemmin =)

Ihanaa loppuvuotta, itsenäisyyspäivää, joulunpyhiä sekä uutta vuotta teille kaikille <3

Petra2 kommenttia:

  1. Niin kauan olen ollut Leidistä synnytykseni jälkeen poissa, että tälläisetkin uutiset ovat jääneet piiloon. Jossakin näillä sivustoilla taisin nähdä kuvan sinusta pallomahaisena. Kamalan paljon onnea! Elämän suurin ihme ja onni. Se on varma. IHan jokainen päivä on uusi seikkailu.Nauti joka hetkestä...niistä vähän väsyttävimmistäkin.
    Ja erityisesti tsemppiä kovimpaan urheilusuoritukseen, eli synnytykseen. Bailamama olisi muuten ollut tarpeen myös jonkin aikaa synnytksen jälkeen, koko kroppa kun jäykistyy uskomattomalla tavalla!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kovasti! Tsempit on varmasti tarpeen :)

    VastaaPoista