Sivut

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Ei tunnu missään!

Osalle meistä ryhmäliikuntatunneilta saatava mielihyvä on vertaansa vailla, eikä yksinäinen lenkki tai puurtaminen kuntosalilla vaan korvaa millään ryhmäliikuntatunnilta saatavaa kunnon energialatausta.

”Kolmella alas, yhdellä ylös.”

Liikkeet ja välineet ovat tuttuakin tutumpia. Jopa niin tuttuja, että vatsalihasrutistuksissa ajatukset karkailevat kauas kuin poutapilvet: "yksi... ehdinkö seuraavaan bussiin... kaksi... mitä pitää ostaa ruokakaupasta... kolme... muistinko sammuttaa kahvinkeittimen..."

Onko kroppasi jo tottunut tuttuun treeniin?

Jos haluat edelleen treenistäsi tehot irti, mutta kroppasi on jo rutinoitunut tuttuihin kuvioihin, kokeile seuraavia vinkkejä.

Käytä korkeuseroja

Älä päästä liikettä kutistumaan, vaan liiku koko tunnin ajan reippaasti isoin liikkein. Kuvittele kirjapino pääsi päälle ja kokeile tehdä painonsiirtoa koko ajan samalla korkeudella askeltaen. Kokeile sen jälkeen, miltä tuntuu tehdä sama liike käymällä keskellä kunnolla alhaalla ja ojentamalla lantio kunnolla reisien ja pakaroiden voimalla. 

Vastusta painovoimaa

Korosta jarruttelevaa vaihetta lihaskuntoliikkeissä. Jarruttava vaihe ei ole lepoa vaan lihastyötä - tunne se. Viivyttele siinä kohdassa, jossa lihas joutuu eniten töihin. Kokeile tätä vaikkapa perinteisessä selinmakuulta tehtävässä penkkipunnerruksessa. Monella lihas joutuu eniten töihin noin puolessa välissä, kun lasket painot alas kohti rintaa.

Mielikuvien voima on mittaamaton

Ajattele työskentelevää lihasta. Tiivistä vatsalihasrutistuksissa koko paketti kasaan, mieti vatsasta lähtevää voimaa. Kokeile tätä myös hauiskäännössä. Nosta ensin käsipaino ylös. Kokeile samaa siten, että kuvittelet käsipainon painavan monta tonnia.

Kokeile voimiasi

Käytätkö aina kahden kilon käsipainoja? Teetkö etunojapunnerrukset aina polvet maassa? Haasta itsesi - vaikka vain parilla toistolla.

Syö tarpeeksi

Syö ja juo hyvin. Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin veltto treeni vajailla energiavarastoilla.

Tunnista rajasi


Jatka muutama toisto vielä senkin jälkeen, kun ensimmäistä kertaa mietit, ettet enää jaksa. Saat huomata, että pystyt siihen. Tiedä kuitenkin, kun kehosi ja kykysi rajat tulevat vastaan. Kunnioita niitä. 

Ei tunnu missään?

Tartu hetkeen! Älä turhaudu, jos liike ”ei tunnu missään”. Kaikilla jumppatuntien liikkeillä ei pyritä lihaksen hapottamiseen tai sykkeennostoon. Yhtä tärkeitä ovat myös tasapaino, koordinaatio, liikkuvuus ja hauskanpito. Nauti siitä, mihin kaikkeen kehosi pystyy, tunnet liikkeet ja tiedät mitä tapahtuu seuraavaksi!

- Eeva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti