Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kun ei vain kiinnosta...


Pitäisi jaksaa, pitäisi tehdä, pitäisi ehtiä, mutta aina ei vain huvita. Nimittäin liikkua. Kaikki eivät ymmärrä, miten joku ei muka saa itseään liikkeelle. Kun vain lähtis. Toiset taas eivät ymmärrä, miten joku jaksaa ja ehtii päivästä toiseen käydä salilla tai lenkillä tai jumpassa. Mistä motivaatio liikkumiseen oikein kumpuaa tai mikä sitä jarruttaa? 

Monet sanovat, että alku on aina se hankalin paikka. Pitää pakottaa itsensä muutaman kerran liikkeelle, jotta liikkumisesta tulisi tapa ja se myös jatkuisi. Vähitellen liikunnan positiiviset vaikutukset alkavat näkyä pään sisällä ja kropassa, jolloin motivaatio lisääntyy ja näin liikunnasta tulee mieleinen osa päiviä.

Onko itsensä motivoiminen liikuntaan oikeasti näin helppoa? Periaatteessa kyllä, mutta usein unohdetaan, että taustalla voi vaikuttaa monia tilannetta haittaavia asioita. Muiden perheenjäsenten menot ja asenteet, työ, muut harrastukset sekä sairaudet ja jopa mielenterveyden ongelmat. Kaikille liikkumaan lähteminen ei vain ole aina niin helppoa.

Joskus sitä myös vain kyllästyy liikkumiseen. Tai ainakin niihin lajeihin, joita on yleensä harrastanut. Ei vain enää jaksa käydä samalla juoksulenkillä tai tehdä samoja liikkeitä salilla. Uuden lajin löytäminen voi olla työlästä - ainakin aluksi - ja siksi liikuntaa jää. 

Varmasti eniten vedotaan kuitenkin sohvan houkuttelevuuteen ja mukavuudenhaluisuuteen. Ei vain saa itseään ylös ja on mukavampi jäädä sohvan pohjalle löhöämään kuin lähteä liikkumaan. Näissä tapauksissa pitää katsoa hieman pintaa syvemmälle. Arvostaako tämä ihminen itsensä tai oman hyvinvointinsa kuinka korkealle? Pitääkö hän liikuntaa arvokkaana asiana elämässään? Syökö tai nukkuuko hän riittävästi jaksaakseen arjen askareissa yleensäkään?

Meillä jokaisella on välillä hetkiä, jolloin ei vain jaksa tai ei kiinnosta liikkua. Lyhytaikainen liikuntainnottomuus on varmastikin ihan normaalia ja kuuluu elämään, mutta jos motivaation puute pitkittyy, on ehkä hyvä miettiä, voisiko muilta elämänalueilta löytyä syy liikuntainnon lopahtamiseen.

Jätinkö mainitsematta jonkin oleellisen liikuntamotivaation lamaannuttajan? 

Joskus on vain parempi antaa periksi ja levätä. (c) Jenni A

- Jenni

1 kommentti: